Nano behandeling

Nano coating of nano afdichting is het gevolg van een toepassing waarbij nanostructuren bouwen aan een coherent netwerk van moleculen op een oppervlak. Dit is een chemisch proces waarbij het oppervlak hydrofoob of superhydrophob wordt, waardoor vloeistoffen die het oppervlak raken worden afgestoten en onmiddellijk wegvloeien of het wordt hydrophil of superhydrophil waardoor vloeistoffen die het oppervlak raken een vlakte film produceren op het oppervlak en meestal ook wegvloeien. Als het oppervlak is behandeld met een hydrofoob nano-vloeistof werkt het oppervlak hetzelfde als een lotusblad. Dit water- en vuil-afstoten wordt ook wel het "lotuseffect" genoemd. Karakteristiek hiervan is dat het een gemakkelijk te reinigen oppervlak wordt. De eigenschappen van oppervlakken kunnen worden aangepast door toepassing van verschillende nano-vloeistoffen. Oppervlakken kunnen op deze manier oleophobic of oleophilic worden, die een sterke chemische bestendigheid enzovoort hebben. Nadat het is  aangebracht op een geprepareerd oppervlak organiseren de nanodeeltjes zich in een netwerkstructuur met de kenmerken zoals beschreven. Warmte ondersteunt dit proces.

Bron: Wikipedia

 Er bestaan een aantal "pseudo-nano" producten, die soms wel hetzelfde effect hebben als echt nanoproducten maar meestal slechts voor een korte tijd.
Sommige van deze producten zijn ook milieu kritisch. In het algemeen kan de naam "nano" en "nano-coating" niet worden beschermd door eigendomsrechten omdat het een gemeenschappelijke synoniem is voor "dwerg". Daarom bestaat er geen kwaliteitssysteem of criteria, die kunnen worden gebruikt om "real nano" uit "pseudo-nano" producten te differentiëren. Camper Custom Care maakt gebruik van de echte Nano coatings en kan daarom ook een langere garantie geven.

Bionics (ook bekend als biomimetics, biognosis, biomimicry, of bionic creative engineering) is de toepassing van biologische methoden en systemen, gecopieerd van de natuur en toegevoegd aan de studie en het ontwerp van technische systemen en moderne technologie.


het lotus effect
het lotus effect zoals Nano coating ook werkt
De overdracht van technologie tussen levensvormen en synthetische constructies is volgens voorstanders van bionische technologie wenselijk omdat evolutie doorgaans levende organismen dwingen, met inbegrip van de fauna en flora, zeer geoptimaliseerd en efficiënter te worden. Een klassiek voorbeeld is de ontwikkeling van vuil- en waterafstotende verf (coating) door de observatie van de lotusbloem. Aan het oppervlak van de lotusbloem plant kan vrijwel niets hechten (het lotus-effect).

Voorbeelden van bionica in engineering zijn de rompen van boten (imiteren van de dikke huid van dolfijnen), sonar, radar en medische echografie is geimiteerd van de echolocatie van vleermuizen.

Bron: Wikipedia